Veel gestelde vragen over FootActive inlegzolen (FAQs)

Wat is een correctie-inlegzool?

Een correctie-zool is een inlegzool (of steunzool) die wordt gebruikt om de natuurlijke positie van de voet te herstellen en de lichaamshouding te verbeteren. Een verbeterd looppatroon betekent minder kans op voetklachten en het kan ook een verschil maken bij knie- of rugpijn.

Een van de meest veelvoorkomende voetproblemen is overpronatie: dit is het doorzakken van de wreef tijdens lopen, rennen en staan en het naar binnenkantelen van de enkel. Ongeveer 50 a 60% van de bevolking hebben dit probleem.

Correctie-zolen (zoals FootActive) corrigeren overpronatie en herstellen het natuurlijke looppatroon. Hierdoor worden niet alleen voetklachten verholpen maar problemen in andere delen van het lichaam kunnen verlicht worden, zoals bijvoorbeeld pijnlijke, vemoeide (zware) benen, kniepijn en lage rugpijn.


Waarom hebben we correctiezolen nodig?

Ongeveer 50 a 60% van de Nederlandse bevolking heeft een voetprobleem waarbij het voetgewelf doorzakt en de enkels naar binnen kantelene. Podologen noemen dit 'overpornatie'. De oorzaak voor deze aandoening is ouderdom, toename van lichaamsgewicht, zwakke spieren en pezen in de voet, of het kan erfelijk zijn. Overpronatie is niet hetzelfde als platvoeten. Bij platvoeten is er geen voetgewelf, dus geen holte onder de voet zichtbaar. Bij overpronatie is dat niet het geval, maar de voet zakt juist door wanneer men opstaat, loop of rent.

Klachten zoals hielspoor, pijn onder de bal van de voet, knie- en rugpijn hebben vaak te maken met overpronatie. FootActive inlegzolen vormen een goede investering in uw gezondheid om klachten te verlichten maar tevens om toekomstige problemen te voorkomen.


Wat zijn de verschillende types correctie-inlegzolen?

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten correctie-zolen:

1)indivueel gemaakte podotherapeutische zolen
Deze zolen worden speciaal op maat gemaakt na een bezoek aan de podoloog of podotherapeut. De voet wordt precies gemeten, soms is een gipsafdruk van de voet noodzakelijk. Er wordt precies vastgesteld wat de beste stand is om goed te functioneren. Mensen met ernstige voetproblemen hebben baat bij dit type zool. De kosten varieeren tussen de 200 en 400 euro per paar. De zorgverzekering betaalt vergoedt een gedeelte van deze kosten.
Na het verkijgen van de zooltjes is een vervolgafspraak nodig en soms moeten de zolen worden aangepast. Het kan enige tijd duren voordat de patient gewend raakt aan dit type zool, vooral als de zool van harde materialen is gefabriceerd (bijvoorbeeld hard plastic).

2) voorgevormde correctie-zolen
Deze inlegzolen worden niet individueel gemaakt, zijn een stuk goedkoper en direct verkrijgbaar zonder bezoek aan een voetenspecialist. Vaak is dit type zool zachter en meer flexibel en veerkrachtig dan speciaal op-maat-gemaakte zolen, hierdoor raakt men sneller gewend aan de zool.

FootActive zolen zijn voorgevormde correctie-zolen die tegelijkertijd ondersteuning en schok-demping bieden. Het materiaal past zich na verloop van tijd aan de vorm van de voet. De zolen worden daarom met langer dragen, steeds comfortabeler.

Tegenwoordig gebruiken fysiotherapeuten en ook podologen voorgevormde correctie-zolen bij patienten voor wie een een individuele zool niet noodzakelijk is. Dit bespaart veel tijd en geld en in veel gevallen kunnen voorgevormde zolen net zo effectief zijn als individueel-gemaakte zolen, afhankelijk van de voetklacht waarvoor de zolen nodig zijn,


Wat is het verschil tussen correctie-zolen en gewone inlegzolen?

Er is een fundamenteel verschil tussen correctiezolen en gewone inlegzolen. Normale inlegzolen (die men koopt bij de schoenmaker, schoenen- en sportwinkels etc) zijn vaak heel zacht en schokabsorberend. Ze geven vaak een klein beetje steun onder het voetgewelf, maar te weinig steun om echt een verschil te maken in de stand van de voeten.

Op het eerste gezicht zijn inlegzolen comfortabel, maar na een tijdje lopen blijkt dat het product niet echt helpt bij voetklachten zoals hielspoor, laat staan dat ze bijdragen tot vermindering van knie- of rugpijn.

Correctie-zolen daarentegen zijn biomechanisch ontworpen om de gehele voet te ondersteunen en de voet en enkele in de optimale positie te brengen. Overmatige drukpunten onder de voet en tenen worden vermeden door een gelijkmatige gewichtsverdeling. Overpronatie wordt gecorrigeerd en veel voetklachten verminderen of verdwijnen en toekomistige klachten worden voorkomen. Correctiezolen kunnen speciaal op maat gemaakt worden (zie sectie hiervoor), maar er zijn ook voorgevormde correctie-zolen zoals FootActive voor mensen die wel voetproblemen hebben, maar voor een speciale zool lang niet altijd noodzakelijk is.


Bij welke klachten kunnen FootActive correctie-zolen helpen?

Onze voeten vormen de basis van het lichaam. Door een verkeerde stand van de voeten kan het hele lichaam uit balans raken. Dit kan tot klachten leiden pijn in de heupen, knie- of rugpijn. Veel fysiotherapeuten in Nederland zien het nut in van corrigerende zolen om overpronatie te voorkomen. dragen corrigerende inzetstukken herkend.

Overpronatie veroorzaakt een binnenwaartse rotatie van het onderbeen en het naar voren kantelen van het bekken. De lange termijn gevolgen zijn kniepijn en rugklachten. Een recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat een verkeerd loopatroon bij sommige mensen de basis van rugpijn is.

FootActive herstelt het natuurlijk looppatroon en brengt ons lichaam in balans. FootActive is ook aanbevolen bij voetklachten zoals hielspoor, pijn in de bal van de voet (metatarsalgie), achilles tendinitis, shin splints (pijn/onsteking in de schenen) en vermoeide benen.


Wie kan er baat bij hebben?

In principe, iedereen die last heeft van voetpijn. Maar voor mensen met 'gezonde voeten' zonder pijn of klachten is voorkoming van klachten altijd beter dan genezing! Er zijn een aantal risicogroepen, mensen die baat hebben bij goede ondersteuning van de voeten.

Beroepen waarbij men langdurig moet staan

Bijvoorbeeld mensen in de bouwvak, mensen in het onderwijs, detailhandel etc. Verpleegkundigen, kappers en mensen in de horeca. Ieder beroep waarbij men 6 uur of langer per dag moet staan leidt op de lange termijn tot voet- en andere problemen.

Sporters & hardlopers

Bij sporten en hardlopen wordt de voet belast met een druk van 3 tot 4 keer het lichaamsgewicht! Dit leidt tot voortdurende overbelasting van de spieren, pezen en gewrichten in de voeten, benen en knieen.

Zogenaamde 'biomechanische klachten' zoals hielspoor, achilles tendinitis, shin splints en kniepijn kunnen voorkomen worden met FootActive Sports inlegzolen.

Kinderen

Het probleem bij kinderen in de groei is dat de botten sneller groeien dan het spierweefsel erom heen. Dit leidt tot zogenaamde 'growing pains' in de voeten, benen en knieen. Sever's Disease is pijn en ontsteking aan de achterkant van het hielbeen. De ziekte van Osgood-Schlatter is pijn en ontsteking in de pezen rondom het kniegewricht.

Daarbij komt nog dat veel kinderen last hebben van overpronatie (doorgezakt voetgewelf en naar binnenkantelen van de enkels) hetgeen pijn in de hielen, benen en knie nog erger maakt.

FootActive Kids correctiezooltjes stabiliseren de voet en enkel en voorkomen daarmee overbelasting van de spieren, pezen en gewrichten. FootActive zooltjes voor kinderen zijn een goedkope, effectieve behandeling van pijn bij kinderen tussen de 6 - 12 jaar.

Mensen die aan diabetes of artritis lijden

Als gevolg van neuropathie (gevoelloosheid in de voeten) lopen diabetici het gevaar van zweren en wondjes aan de voeten die op de lange termijn tot amputatie van tenen of zelfs de hele voet leiden! FootActive Sensi zijn speciaal ontworpen voor mensen met diabetes. Deze zooltjes zijn anatomisch gevormd om drukpunten te voorkomen, hierdoor is er minder kans op overmatige wrijving en druk. Footactive Sensi is ook geschikt voor mensen met artritis of gevoelige voeten. Ouderen

Ouderen hebben vaker last van hun voeten dan jongere mensen. De reden hiervoor is dat door slijtage en verzwakking van spieren, pezen en gewrichten de voeten meer te verduren hebben. Er zijn 27 botten in de voet die samen worden gehouden door een netwerk van pezen en spieren. Naarmate we ouder worden verslijt en verzwakken de spieren en 'zakt de voet door'. Dit heeft allerlei gevolgen en leidt tot voetklachten zoals hielspoor en pijn in de bal van de voet (metatarsalgie). Een ander probleem is dat het natuurlijke vet onder de voet met ouderdom verdwijnt en men direct op de botten onder de voet loopt met als gevolg pijn en ontsteking.

FootActive biedt uitkomst met ondersteuning en schokdemping op de juiste plekken! Vrouwen die op hoge hakken lopen

Op hoge (of middelhoge) hakken lopen betekent dat het lichaamsgewicht voor 90% op de voorvoet drukt! Langdurig en vaak hoge hakken dragen leidt daarom tot voetklachten zoals metatarsalgie (brandende pijn in de bal van de voet . Ook worden de tenen samengedrukt in hoge hakken omdat er niet genoeg ruimte is in de voorkant van de schoen. Hierdoor raken zenuwen bekneld en dit veroorzaakt een stekende pijn (Morton's Neuroma).


Van welke materiaal is FootActive gemaakt?

Op maat gemaakte podotherapeutische zolen zijn vaak gemaakt van hard plastic of aluminium en met stof bekleed aan de bovenkant. Deze zooltjes zijn vaak niet erg comfortabel en moeilijk om aan gewend te raken.

FootActive inlegzolen, daarentegen zijn gemaakt van een flexibel, veerkrachtige materialen zoals E.V.A en P.U. gecombineerd met gelkussentjes onder die hiel en voorvoet. Het voordeel is dat de zolen meteen goed aanvoelen en tegelijkertijd de juiste ondersteuning geven, waarbij de voet actief blijft en de natuurlijke beweging behoudt (pronatie en supinatie).

De ingebouwde schokabsorptie voelt heerlijk aan en beschermt de voeten, enkels, knieƫn, heupen en onderrug.


Hoe lang gaan FootActive zolen mee?

Hoe lang FootActive zolen meegaan hangt af van het gebruik. Bij dagelijks gebruik wordt aanbevolen om FootActive ieder jaar te vervangen, zodat de drager dezelfde ondersteuning en correctie behoudt.