Platvoeten, holvoeten en overpronatie

Slechts 15 a 20% van de Nederlandse bevolking heeft 'normale' voeten. Buiten de 'normale' voet, kan men over het algemeen kan men drie afwijkende voettypes onderscheiden: platvoeten, holvoeten en voeten met overpronatie.

1) platvoeten (Pes Planus)

Platvoeten is een aangeboren afwijking waarbij het voetgewelf en de voet helemaal plat op de grond rust. Het is een zeldzame aandoening, slechts 5% van de bevolking heeft platvoeten. Peuters en kleuters hebben platte voeten maar na het 5de jaar ontwikkeld het voetgewelf zich. Op zich hoeft platvoeten geen probleem te zijn, tenzij het gepaard gaat met overpronatie (zie sectie 3. overpronatie)

2) holvoeten - (Pes Cavus)

De holvoet (medische term: Pes Cavus) komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking. Het voetgewelf is buitengewoon hoog en de spieren en pezen in de voet zijn strak. Hierdoor kan de voet niet op natuurlijke wijze functioneren. Het normale looppatroon van pronatie-supinatie (onze natuurlijk schokdempingsmechanisme) werkt niet bij holvoet, met als gevolg een vergrote kans op voetklachten, maar ook pijn in de knieen en rug. Holvoet is ook vaak geassocieerd met hamer- en klauwtenen.

3) overpronatie

Overpronatie is een veelvoorkomend verschijnsel (naar schatting heeft 50-60% van de bevolking er last van) waarbij het voetgewelf lager dan normaal is tijdens staan en lopen, en waarbij de enkels naar binnenrollen. Het is een probleem dat zich door de jaren heen manifesteert ten gevolge van ouderdom, gewichtstoename, het dragen van slecht schoeisel of door het afzwakken van spier- en bindweefsel in de voet. Bij sommige mensen is het een geboren afwijking.

Wanneer geen druk wordt uitgeoefend op de voet, ziet de wreef er normaal uit, maar zodra men opstaat en gwicht op de voet uitoefent, zakt het voetgewelf door en tijdens het lopen kantelen de enkels naar binnen. Dit wordt erger tijdens hardlopen en sporten.

Hoe beweegt de voet precies?

Het is belangrijk om te weten dat pronatie (en supinatie) volkomen natuurlijk zijn en beide bewegingen zijn noodzakelijk voor het normaal functioneren van de voet. Pronatie is het natuurlijke mechanisme om schok te demping tijdens het lopen. De spieren in de voet ontspannen zich wanneer de voet landt en de wreef zakt enigzins door.

Daarna volgt supinatie. De spieren spannen zich en de wreef komt omhoog om de voet is klaar om van de grond los te komen. Dus tijdens het normale looppatroon wordt pronatie altijd opgevolgd door supinatie!

Het probleem is overpronatie: de voet ontspant zich, de wreef zakt door maar de voetspieren blijven slap en de wreef blijft laag (of raakt de grond) en de enkels rollen naar binnen. De voet verlaat de grond zonder dat supinatie heeft plaatsgevonden!

Wat zijn de gevolgen van overmatige pronatie?

De gevolgen van overmatige pronatie hebben niet alleen betrekking op de voeten. Het hele lichaam raakt uit balans. Een slecht looppatroon kan bijdragen tot pijn in schenen, in de knieen, zelfs rugpijn kan veroorzaakt worden door overpronatie!

Overpronatie leidt tot de binnenwaartse draaiing van het onderbeen, hetgeen de knieen overbelast, maar tevens het bekken naar voren doet kantelen. Vandaar dat knie- en rugpijn vaak te maken hebben met een verkeerde stand van de voeten.

Behandeling van overpronatie met corrigerende zolen

Het probleem van overpronatie kan gemakkelijk voorkomen worden het dragen van corrigerende zooltjes. Podotherapeuten in Nederland kunnen zooltjes speciaal voor uw voeten maken om overpronatie te corrigeren. Maar voor veel mensen is dit niet noodzakelijk en kan een 'standaardzool' het zelfde resultaat leveren.

FootActive zooltjes zijn ontworpen door de Australische podotherapeuten om overpronatie tegen te gaan. De zooltjes zijn niet duur, maar heel effectief! FootActive kan helpen bij allerlei voetklachten (zoals bijvoorbeeld hielspoor) maar de zolen kunnen ook nuttig zijn bij knie- en rugpijn.

Voor algemene voetklachten zijn de FootActive Comfort en Casual zeer geschikt. Voor sport en hardlopen kan men de FootActive Sports gebruiken. Moet u langdurig staan voor werk? De FootActive Workmate biedt comfort.