Pijn in de bal v/d voet - Metatarsalgie

"Ik heb last van een brandend gevoel in de bal van de voet. Soms een stekende pijn"

Wat is Metatarsalgie? Wat zijn de symptomen?

Metatarsalgie is een bredere benaming voor voorvoetklachten en wordt meestal ervaren als een branderig gevoel onder de bal van de voet. Deze veelvoorkomende voetklacht wordt vaak geassocieerd met overmatige eeltvorming. Het probleem wordt verergerd door het dragen van schoenen met hoge hakken, maar ook door lang staan en het lopen van lange afstanden.

Oorzaken van Metarsalgie

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in de bal van de voet:
- het dragen van laarzen of schoenen met harde binnenzool
- overgewicht
- overpronatie

Metatarsalgie en hoge hakken

Bij het dragen van schoenen met hoge hakken, rust een groot deel van het lichaamsgewicht op de voorvoet. Deze overbelasting veroorzaakt een pijnlijke ontsteking van het weefsel onder de voet. Veel vrouwen die hoge hakken dragen hebben ook last van likdoorns en/of eeltvorming.

Voor hoge hakken is er nu een nieuw product van FootActive: de 'Catwalk'. Deze biomechanische inlegzolen zijn ontworpen door Australische podologen om de druk op de middenvoetsbeentjes te verminderen en het lichaamsgewicht gelijkmatig verdelen over de gehele voet.

FootActive Catwalk inlegzolen kunnen overmatige druk op de bal van de voet voorkomen, met als gevolg een sterke vermindering van het branderig en stekend gevoel onder de voorvoet.

Pijn aan de bal van de voet bij normale schoenen

Metatarsalgie komt ook voor bij mensen normale schoenen zonder hak (of met lage hak) dragen. In dit geval wordt het probleem veroorzaakt door over-pronatie. Dit betekent dat het voetgewelf en de middenvoetbeentjes zijn ‘doorgezakt’.
Door het dragen van FootActive Comfort inlegzolen kan dit voetprobleem worden gecorrigeerd. Deze zool ondersteunt het voetgewelf en heeft ook een ingebouwde steun voor de metatarsalen, waadoor de druk op de bal van de voet sterk wordt verminderd. Hierdoor wordt de oorzaak van het probleem aangepakt.