Lage rugpijn - oorzaken en behandeling

"Ik heb last van een zeurende, doffe pijn en vermoeidheid in mijn onderrug, het wordt erger na langdurig staan ..."

Vele duizenden Nederlanders hebben last van dit soort rugpijn. In veel gevallen heeft een verkeerde stand van de voeten met dit probleem te maken!

Wat veroorzaakt pijn in de rug?

Er zijn een aantal oorzaken voor lage rugpijn. De belangrijkste reden is simpelweg een slechte lichaamshouding, vaak gecombineerd met zwakke 'core muscles' - de spiergroepen diep binnen in de buik.

Een slechte lichaamshouding komt voor in situaties zoals het zitten achter de computer of televisie kijken op de bank. Of achter het stuur in de auto etc.

Maar een slechte lichaamshouding komt ook voor tijdens langdurig staan. En wat weinig mensen beseffen is dat een slechte (doorgezakte) Een lichaamshouding in veel gevallen te maken heeft met een verkeerde stand van de voeten!

Over-pronatie (het naar binnen kantelen van de voeten) komt bij heel veel mensen voor. Over-pronatie veroorzaakt het naar binnendraaien van het onderbeen en tegelijkertijd het naar voren kantelen van het bekken. Het resultaat is een 'kromming' van de wervelkolom en een doorgezakte houding. Hierdoor worden de rugspieren overbelast en onstaat er pijn en vermoeidheid in de lage rugspieren.

Rugpijnverlichting

Een recent studie in de Verenigde Staten heeft het verband aangetoond tussen lage rugpijn en de manier waarop wij lopen. De studie wees ook uit dat door de juiste ondersteuning van de voeten, pijn in de rug aanzienlijk verbeterd kan worden.

Door het dragen van FootActive inlegzolen wordt de natuurlijke balans van voeten en lichaam hersteld . FootActive corrigeert overpronatie en voorkomt de binnenwaartse rotatie van de benen en de voorwaartse kanteling van de bekken. Het resultaat is minder spanning in de onderrugspieren en minder pijn en vermoeidheid in de lage rug.