Kniepijn (Patello-femoraal syndroom)

Pijn in de knieen komt vaak voor, zowel bij jongeren als oudere mensen. Er zijn verschillende soorten kniepijn. De meest veelvoorkomende vorm van kniepijn is Patello-femoraal syndroom. Patella is de medische term voor knieschijf en de femur is het bovenbeen.

Symptomen

Patello-femoraal syndroom wordt gekenmerkt door pijn aan de voorkant van de knie, vooral bij trappenlopen, gaan zitten en opstaan, bij het hurken etc. Soms hoort men een klikkend/krakend geluid bij het door de knieën gaan. De pijn wordt wat minder bij rust of als men de knieen strekt.

Wat zijn de oorzaken van kniepijn?

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in de knieën. Over het algemeen is het een slijtage-probleem (bij ouderen) of het heeft met overbelasting te maken (bij sporters zoals vooral voetballers & hockeyspelers, of mensen die vaak hardlopen)

De patella (knieschijf) zit aan de voorkant van het kniegewricht. Bij strekken en buigen van het been schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Door ouderdom of overbelasting 'verzacht' het kraakbeen tussen de knieschijf en het bovenbeen hetgeen op de lange termijn leidt tot desintegratie van het weefsel. Als het weefsel disintregeerd schuurt het bovenbeen (femur) op het onderbeen zonder bescherming, met als gevolg pijn en irritatie.

Een andere oorzaak van pijn in de knieën is overmatige pronatie van de voeten. De knie is een scharniergewricht tussen het boven- en onderbeen en is ontworpen om het been te buigen. Maar niet te draaien, zoals bijvoorbeeld het pols-, of schoudergewricht.

Overpronatie van de voeten betekent dat de enkels naar binnen kantelen, met als gevolg het naar binnendraaien van het onderbeen. Dit leidt tot een 'verdraaide stand' van het kniegewricht, met als gevolg snellere slijtage van het kraakbeen.

Kniepijn behandelen met corrigerende inlegzolen

Veel fysio- en podotherapeuten in Nederland zijn het eens dat kniepijn behandeld kan worden door het corrigeren van een verkeerde stand van de voeten. Ook wijst onderzoek in Amerika en Australie hierop.

FootActive biomechanische zolen zin speciaal ontworpen om overmatige pronatie van de voeten te corrigeren en hiermee het verdraaien van het onderbeen te voorkomen. Als het kniegewricht weer normaal functioneert, dan is de kans op slijtage, pijn en irritatie veel kleiner!

Het is ook aanbevolen om bepaalde oefeningen te doen om de spieren in het bovenbeen en rondom de knie te versoepelen en versterken.